Диета за гастрит

диета за гастрит

Гастритът е възпаление на лигавицата (вътрешната) лигавица на стомаха. Заболяването се развива при инфектиране на стомашно-чревния тракт, автоимунни процеси, при изхвърляне на жлъчка в стомаха, както и при прием на определени лекарства. Напредналите стадии на гастрит могат да доведат до язвена болест и дори да провокират появата на злокачествен тумор. Лечението на гастрит зависи от причината за заболяването. Това е прием на антибактериални лекарства и/или лекарства, които намаляват производството на стомашен сок. Лечението задължително включва диета, която се избира в зависимост от вида на заболяването.

Главна информация

Гастритът е възпалително заболяване на стомашната лигавица. При продължително протичане гастритът води до нарушаване на различни функции на стомаха, като основно се нарушава производството на солна киселина и свързания с него процес на храносмилане.

Дълго време се смяташе, че основната причина за гастрит се крие в нарушаването на диетата. Въпреки това, днес редица авторитетни проучвания установяват, че нарушението на диетата е незначителен фактор за развитието на гастрит. Има няколко реални причини за тази патология:

 • Бактерията Helicobacter pylori. Според статистиката до 90% от всички гастрити имат бактериална етиология. В агресивната среда на стомаха (където е концентрирана солна киселина) по-голямата част от бактериите умират. Въпреки това, Helicobacter pylori успява да оцелее и да се размножи при такива неблагоприятни обстоятелства. В процеса на живот бактериите H. pylori отделят токсични вещества, които предизвикват възпалителна реакция и предизвикват стомашната лигавица да отделя повече киселина. Така стените на стомаха стават беззащитни и върху тях могат да се образуват язви.
 • Злоупотребата с алкохол. Алкохолът влияе негативно върху състоянието на епителните тъкани, облицоващи вътрешната стена на всички органи на стомашно-чревния тракт. В допълнение към директното дразнене, алкохолът също така увеличава производството на стомашен сок, като по този начин увеличава вероятността от увреждане на лигавиците от солна киселина.
 • Рефлукс. Продължение на стомаха е дванадесетопръстника, където се отваря и жлъчният канал. В случай на нарушения на пилора на стомаха (сфинктер, който отделя стомаха от дванадесетопръстника), е възможен обратен рефлукс на жлъчката. Този процес се нарича дуоденогастрален рефлукс. Жлъчката и съдържанието на червата дразнят стомашната лигавица, което води до развитие на възпалителни процеси. Трябва да се отбележи, че атаките на дуоденогастрален рефлукс се срещат при здрави хора. Гастритът се развива само след поредица от подобни епизоди. Често рефлуксът на чревно съдържимо в стомаха причинява хроничен гастрит.
 • автоимунни процеси. Както знаете, клетките на имунната система се борят с чужди микроорганизми, които са влезли в тялото отвън. Въпреки това, при някои нарушения, имунната система започва да атакува собствените клетки на тялото. Клетките на стомашната лигавица не правят изключение и техният имунитет също може да бъде атакуван. Автоимунният гастрит е сравнително рядко явление и представлява само 5% от случаите.
 • Хранителни разстройства. Някои хранителни навици могат да причинят възпалителни патологии на хранопровода и стомаха. Например, страст към твърде груба храна, която наранява стените на лигавицата. Преди се смяташе, че пикантните храни и кафето допринасят за развитието на гастрит, но последните изследвания не потвърждават това. Ако човек няма заболявания на стомашно-чревния тракт (GIT), тогава пикантната храна няма да му навреди. Националните кухни на много южни страни са изпълнени с пикантни ястия, но това не се отразява на честотата на гастрит и други стомашно-чревни патологии. Под въпрос е и мнението относно дългите почивки и гладуването. Няма убедителни доказателства, че краткотрайното гладуване (до 24 часа) допринася за появата на гастрит.
 • Медикаменти. Някои лекарства (по-специално нестероидни противовъзпалителни средства) могат да причинят гастрит. Ако трябва да приемате тези лекарства систематично, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар за страничните ефекти.
 • Други фактори. Гастрит може да възникне и поради алергични реакции, паразити и излагане на радиация.

В своето развитие гастритът преминава през няколко етапа. Първоначално, когато е изложена на неблагоприятни фактори, стомашната лигавица се зачервява и набъбва. С преминаването на заболяването в хронична форма, стената на стомаха се уплътнява. С напредването на заболяването засегнатите области на стомашната лигавица изтъняват и атрофират. На този етап епителните клетки на стомаха се заменят с клетки на съединителната тъкан (появяват се белези). На последния етап се появяват ерозия и рани.

Важно!Тъй като напредналите стадии на гастрит са изпълнени с появата на ерозии и язви, е важно да започнете терапевтичните мерки възможно най-рано. Това ще спре патологичния процес и ще избегне усложнения.

В зависимост от естеството на протичането и етиологичните фактори се разграничават различни видове гастрит.

По естеството на потока:

 • Остър - развива се внезапно, например при алергична реакция, злоупотреба с алкохол или отравяне. Острата форма на заболяването се характеризира със силна болка, киселини и гадене. Характерна особеност на острия гастрит е неговата преходност. При правилно лечение и навременно елиминиране на неблагоприятен фактор (алерген, алкохол, токсини) болестта изчезва в рамките на няколко дни.
 • Хронична – развива се бавно и се характеризира със замъгляване на симптомите. Човек може да не знае за хроничния гастрит в продължение на години, което го прави по-опасен от острия гастрит.

Според естеството на възпалението:

 • Ерозивен - характеризира се с появата на ерозия върху стомашната лигавица. Това е един от най-често срещаните видове гастрит. По правило се развива при възрастни и много рядко при деца.
 • Атрофичен - вид хроничен гастрит, при който секреторните клетки на стомаха атрофират. Така производството на стомашен сок намалява, което води до редица сериозни усложнения, до рак на стомаха. Изолиран е и субатрофичен гастрит, чиято клинична картина е подобна на атрофичния гастрит, но по-слабо изразена.
 • Катарален - възпаление на стомашната лигавица, причинено от някои агресивни агенти, като инфекции, твърде гореща или студена храна, токсини и други увреждащи фактори. Катарален гастрит протича както в остра, така и в хронична форма. Възможно е да се избегне развитието на хронична форма, ако лечението започне навреме.
 • Повърхностен - представлява началния стадий на възпалителна лезия на стомаха. Това е най-благоприятният стадий на гастрит, който е по-лесен за лечение от други.

По локализация:

Антрален – локализира се в пилорната част на стомаха, където се секретира хормонът гастрин, който стимулира производството на стомашен сок. При антрален гастрит синтезът на гастрин се увеличава, което води до повишена секреция на солна киселина.

Правила за хранене при гастрит

Храненето е един от най-важните елементи за успешното лечение на гастрит. Диетата за гастрит се изготвя от лекар в зависимост от вида на гастрита, неговия стадий, общото здравословно състояние на пациента, неговата възраст и редица други особености.

Има няколко важни правила за хранене при гастрит, които трябва да се спазват стриктно. Основното правило е, че храната трябва да се дъвче старателно. Процесът на храносмилане започва още в устната кухина, където храната се раздробява и частично усвоява от ензими. Ако несдъвкана храна попадне в стомаха, тя може да раздразни лигавиците.

С тази патология трябва да откажете да ядете "суха храна". Трябва да внимавате с бисквити, сушилни и други твърди и сухи храни, за да избегнете дразнене на стомашната лигавица. Храната трябва да е мека и топла.

Диета

При възпалителни патологии на стомашно-чревния тракт диетата е изключително важна – броят на храненията и времето на прием. Забравете за 2-3 хранения на ден. При гастрит не можете да ядете толкова рядко. Лекарят препоръчва да се яде поне 5 пъти на ден. Това означава, че освен закуска, обяд и вечеря, ще има поне още 2 хранения. Може да са малки закуски. Важно е при гастрит да няма силно чувство на глад. В стомаха трябва да има храна, в противен случай киселината ще разяде стомашната лигавица. Спазвайки 5-6 хранения на ден, важно е да следите калоричното съдържание на храната - то не трябва да е прекомерно.

Най-добре е да се храните по едно и също време. Спазването на диетата нормализира секрецията на стомашен сок. Тялото ще знае кога човек обикновено яде и ще се подготви правилно за това. В същото време съставът (протеини, мазнини, въглехидрати) на храната трябва да бъде приблизително еднакъв. С други думи, ако човек яде яйца сутрин, най-добре е да не нарушавате този навик.

Дневна диета: меню за седмицата

Всички диети за гастрит имат много общо. В същото време има разлика между диетичното хранене при остър и хроничен гастрит. Нека разгледаме тези характеристики.

При острия ход на заболяването през първия ден човек почти няма апетит поради болка и гадене. В първия ден на острия гастрит е по-добре да се въздържате от хранене. Разрешени са топли напитки (вода, чай).

Още от втория ден с остър гастрит на пациента се показва таблица No 1А. Тази диета позволява течна храна, картофено пюре и месо, супа със зърнени храни, млечни супи, рохко сварени яйца, както и желе, желе и мед. Цялата храна се вари или приготвя на пара. Такава храна ще донесе най-малко проблеми на стомашната лигавица.

В острата форма не се препоръчват сурови зеленчуци и плодове, месни бульони, печени изделия, сладкиши, сирене и кафе. Приемът на сол трябва да бъде ограничен (готварската сол засилва секрецията на стомашен сок) и е по-добре да я изоставите напълно за периода на лечение. Също така, не можете да ядете подправки, пикантни и кисели ястия. Храната трябва да е неутрална на вкус.

Примерно меню за седмицата:

 1. Закуска - течна каша с масло. Разрешени са всички видове зърнени храни, с изключение на просо.
 2. Снек - извара.
 3. Обяд - котлети със задушени зеленчуци, компот.
 4. Снек - рохко сварено яйце.
 5. Вечеря - риба на пара, чай.
 6. Преди лягане - чаша мляко.

По правило такова меню за гастрит трябва да се поддържа няколко дни, докато трае острия период на заболяването. След стабилизиране на ситуацията не трябва да отменяте диетичното меню. Допълнителна диета и меню ще помогнат на лекаря да изготви въз основа на динамиката на възстановяването.

Що се отнася до хроничния гастрит, менюто се избира в зависимост от редица фактори, като киселинност (повишена или понижена), както и от вида и стадия на гастрита. Прочетете повече за храненето при различни видове гастрит - по-долу.

Примери за диети за гастрит

Следните хранителни препоръки за различни видове гастрит позволяват на пациентите бързо да се справят с болезнените симптоми на заболяването. Важно е стриктно да се придържате към медицинските инструкции за хранене, тъй като дори незначителни отклонения от диетата незабавно се отразяват на вашето благополучие. След диета за гастрит, пациентът трябва да се придържа към принципите на балансирана диета. Това означава, че дневната диета трябва да задоволява тялото по отношение на калории, хранителни вещества (протеини, мазнини, въглехидрати), витамини и минерали. Всички тези въпроси се обсъждат с лекуващия лекар.

Хранене при обостряне на гастрит

При остър гастрит, както и хроничен гастрит в стадий на обостряне, диетата трябва да бъде възможно най-строга. Цялата храна е или сварена, или на пара. Забранено е да се ядат тестени изделия, бобови растения, тлъсти меса и подправки.

Основната задача при остри форми на гастрит е възможно най-бързото успокояване на стомашната лигавица. Следователно цялата храна трябва да се дъвче старателно и да е топла.

Характеристики на храненето при гастрит с намалена киселинност

При гастрит с ниска киселинност се премахват много ограничения, тъй като няма опасност от повишена секреция на стомашен сок. Поради тази причина се допуска използването на ферментирали млечни продукти (кефир и кисело мляко) и слабо натурално кафе.

Остават забрани за мазни храни и пържени храни с гастрит с ниска киселинност. Също така, с ниска киселинност, не можете да ядете грозде, пресни сладкиши и консервиране.

Диета за гастрит с висока киселинност

Хроничният гастрит с висока киселинност изисква максимална дисциплина от страна на пациента. Киселите зеленчуци, плодове и горски плодове са строго забранени. Вместо ферментирали млечни продукти е позволено да се използват топло мляко и натурални некисели кисели млека.

При гастрит с висока киселинност киселите ще бъдат полезни, тъй като предпазват стомаха от действието на солната киселина. Понякога, с повишена киселинност, можете да си позволите мед и маршмелоу.

Диета за ерозивен гастрит

При ерозивен гастрит трябва да се обърне специално внимание на диетата. Не трябва да се допуска силен глад и дълги паузи между храненията. Също така е важно да се следи температурата и текстурата на храната. С появата на ерозии стените на стомаха са особено чувствителни към горещи, студени и кисели храни. Не трябва да създавате допълнителни проблеми за стомаха, важно е стриктно да спазвате всички препоръки.

Диета за атрофичен гастрит

При атрофичен гастрит можете да ядете зърнени храни с малко количество мляко, нискомаслено птиче месо, варени и задушени зеленчуци, нискомаслен пилешки бульон и сушен хляб. При избора на хранителна схема лекарят трябва да вземе предвид киселинността. Позволено е да се ядат печени зеленчуци, но само без кори.

Диета при повърхностен гастрит

Принципите на хранене при повърхностен гастрит практически не се различават от общите препоръки за пациенти с гастрит. Важно е да откажете топла, студена, кисела и механично груба храна. Такава храна дразни стомашната лигавица, като само засилва болезнените симптоми.

Диета за антрален гастрит

При антралната част трябва да се обърне особено внимание на принципите на фракционното хранене. Трябва да ядете на малки порции, без да претоварвате стомаха с храна. Кефирът и подсиреното мляко трябва да бъдат изключени от млечните продукти. Позволено е да се пие топло мляко (възможно с мед).

Диета за катарален гастрит

При катарална форма на гастрит пациентът трябва да се придържа към стандартните хранителни изисквания за гастрит. Стриктното спазване на препоръките за хранене е особено важно при острата форма на катарален гастрит. Това ще помогне да се избегне преминаването на болестта в хронична форма.

плодова диета

Лекарите категорично не препоръчват да се отдалечите от медицинското хранене за гастрит. Това важи особено за специалните диети за отслабване. Плодовата диета не е изключение, която мнозина използват за борба с излишните килограми.

Плодовата диета е опасна за гастрит, главно поради изобилието от органични киселини, съдържащи се в плодовете. Това е допълнително дразнене на стомашната лигавица, което само ще влоши хода на заболяването. Плодовата диета е особено опасна при остър гастрит и екзацербации на хронични форми на заболяването. Лекарите категорично не препоръчват този вид диета в остри стадии. По време на ремисия са възможни някои отпускания в диетичното хранене, но те също изискват предварителна консултация с Вашия лекар.

Диета при гастрит за деца

За съжаление, гастритът се среща не само при възрастни, но и при деца на различна възраст. Принципите на диетичното хранене при възрастни и деца с гастрит са еднакви. Децата също трябва да се хранят често и на малки порции. Трябва да се изключат мазни и пържени храни и да се спазват всички хранителни препоръки в зависимост от киселинността на стомаха.

Сериозен проблем при лечението на гастрит при деца е трудността при контролиране на храненето на детето. Това е особено трудно в училище, когато детето може да харчи джобните си пари за нездравословна храна. Родителите трябва да положат усилия винаги да обясняват логиката зад диетичните ограничения на детето си.